Kommande event

Tidigare event

20 oktober 2019: Hur fixar vi klimatet med maten?

20 oktober 2019: Hur fixar vi klimatet med maten?

Tillsammans med representanter från livsmedelsindustrin, forskningen och politiken diskuterades vilka satsningar som görs idag och vad som behöver göras framåt för att ytterligare minska matens klimatpåverkan och underlätta mer hållbara val i butiken. Samtidigt lagade systrarna bakom Vegansk matlåda god klimatsmart mat som de bjöd på!

20 februari 2020: Så lättar du ditt klimatavtryck

20 februari 2020: Så lättar du ditt klimatavtryck

Tid: Torsdagen 20 februari, kl. 12-13.15
Plats: Ihresalen, Engelska parken, Uppsala universitet

Det finns mycket vi kan göra redan idag för att minska vår klimatpåverkan och med hjälp av nya verktyg har det blivit lättare att få koll på sitt eget klimatavtryck. David Andersson, forskare hållbar konsumtion samt grundare av appen Svalna, diskuterar hur det kan hjälpa oss att agera och vilken roll olika val i vår vardag spelar. Katarina Graffman, filosofie doktor i kulturantropologi med fokus på konsumtionskultur diskuterar varför det är svårt att agera hållbart även fast vi vet att vi måste göra det och hur bryter vi mönster. Klimatstudenterna Uppsala universitet berättar hur vi tillsammans kan skapa engagemang för att snabba på klimatomställningen. Klimatlätt är också på plats för att berätta om hur du använder Svalna för att utmana och tävla mot dina vänner att minska eran klimatpåverkan.

30 april: 2020 Studenttävling

30 april: 2020 Studenttävling

Tävlingen är avslutad!
Vinnare blev Linn med motiveringen:
“Jag tror på att det vi äter ger stor avtryck på miljön och har jag då möjlighet och ekonomi att kunna förändra mina matvanor försöker jag göra det. De här 2,5 månaderna såg jag som en utmaning till att börja äta mer plantbaserat. Tidigare har jag varit flexitarian, men efter dessa månaderna äter jag i princip bara vegansk mat. Resan till vegan har varit förvånansvärt lätt, då utbudet är rätt stort och prisvärt. Förutom vegansk mat försöker jag även handla ekologiskt för att minska användningen av bekämpningsmedel och hjälpa pollinatörer att överleva. Tyvärr har jag emellanåt fått göra undantag, när priserna sprungit iväg och eftersom jag är student är inkomsten begränsad. Därtill komposterar jag mina matrester själv och försöker handla förpackningsfritt. Jag har alltid tyckt om känslan av nytt, vare sig det är en bok, möbel eller kläder. Men nu har jag faktiskt blivit en hejare på second hand. Majoriteten av de kläder och möbler jag äger är idag second hand. Dessutom har jag insett att jag faktiskt inte behöver så mycket grejer och handlar numera endast om jag behöver något.”

Stort tack till alla som deltog och förbättra sina klimatavtryck!

___________________________________________________________________________

KLIMATLÄTT UTMANAR UPPSALAS STUDENTER – TÄVLA OM INTERRAILKORT
Uppsala har satt ett mål om att bli fossilfritt till år 2030, för att påskynda klimatomställningen behöver vi alla göra en insats. Därför utmanar Klimatlätt nu alla Uppsalas studenter att gemensamt minska sina klimatavtryck med 5 %!

Som en del av utmaningen introducerar vi även ett tävlingsmoment, där de 10 studenter som lyckas minska mest vinner varsin klimatsmart matkasse i en månad. Av dessa kommer sedan en vinnare koras, med ett interrailpass (till ett värde på 10 000 kronor) åt dig själv och en vän som första pris! Detta baserat på vilka förändringar som gjorts för att minska klimatavtrycket.

Tävlingen pågår mellan 1 mars och 30 april.

Vill du vara med och tävla? Det gör du i tre enkla steg:
1. Ladda ned appen Svalna och anslut din bank.
2. Gå sedan med i gruppen Uppsalastudenterna.
3. Se till att minska ditt klimatavtryck genom att göra klimatsmarta val.

Följ oss i sociala medier för att hålla dig uppdaterad kring tävlingen!
______________________________________________________

Hur går det till?
När du går med i gruppen Uppsalastudenterna i appen Svalna beräknas ditt klimatavtryck utifrån föregående 12 månader, det blir ditt startvärde i tävlingen. Varje månad uppdaterar du sedan bankdatan i appen och baserat på det beräknas ditt klimatavtryck om.

Vem kan vara med?
Alla studenter i Uppsala län som studerar med en studiegrad av minst 50 %. Vi kommer be vinnarna visa studieintyg.
______________________________________________________

Klimatlätt är ett samarbete mellan en rad olika samhällsaktörer som tillsammans vill skapa ett hållbart Uppsala genom samverkan och ökat medborgarengagemang i klimatfrågan.

Initiativtagare till projektet är Uppsala kommun, Chalmers tekniska högskola, klimatkalkylatorn Svalna, Göteborgs universitet, Region Uppsala, Sensus, Studiefrämjandet, Svenska kyrkan och Uppsalahem. Kampanjen genomförs inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities och är delvis finansierad av Energimyndigheten.

Tillsammans vill vi påskynda klimatomställningen genom att engagera och inspirera medborgare i Uppsala län att leva mer hållbart och minska det egna klimatavtrycket från konsumtionen. Samtidigt involveras företag och andra organisationer som kan erbjuda mer klimatsmarta lösningar och på så sätt underlätta för alla som bor och verkar i Uppsala.