Hållbara tips i vardagen

Kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare

Din kommunala energi- och klimatrådgivare ger dig kostnadsfri och opartisk rådgivning kring hur du minskar din energianvändning och klimatpåverkan. Det kan handla om hur du använder energi smartare hemma, råd om uppvärmning och hur du går tillväga för att sätta upp solceller på taket. Du får anpassad rådgivning för just dina specifika förutsättningar. Rådgivningen riktar sig till hushåll, organisationer och företag.

Starta en klimatlätt studiecirkel

Starta en klimatlätt studiecirkel

Vill du tillsammans med dina vänner eller din förening lära er mer om hur ni kan lätta på ert klimatavtryck? Det kan ni göra genom att starta en studiecirkel.

Studiecirkeln är en grupp som träffas för att lära sig något tillsammans. Ni lär av varandra och i valfritt tempo. Detta kallas folkbildning och är fritt och frivilligt att delta i. Studiecirkeln har minst tre träffar men pågår ofta längre.

Tips på studiecirklar

Klimatlätt studiecirkel: Ladda ner Svalna-appen, fundera och diskutera med utgångspunkt i ert eget personliga klimatavtryck. Till varje tema finns länkar till faktatexter, diskussionsfrågor samt förslag på aktiviteter och övningar kopplade till fem olika teman: Få klimatkoll, resor, mat, konsumtion och hur går vi vidare.

Ett hållbart liv: Naturskyddsföreningens bok Ett hållbart liv innehåller 365 tips för ett mer hållbart liv – lika många som årets dagar. Studiefrämjandet har tagit fram en studieplan till boken som bygger på åtta träffar som innehåller diskussionsfrågor och utmaningar för att ställa om det egna livet.

Kontakt

Studiefrämjandet och Sensus studieförbund är med i projektet Klimatlätt. Hör av dig till dem för tips på litteratur, material, metoder, lokal och stöd att komma igång.
Sensus: uppsala@sensus.se
Studiefrämjandet: uppsala@studieframjandet.se

Åk gratis till vårdbesöket

Åk gratis till vårdbesöket

Om du är skriven i Uppsala län och blir kallad till ett besök i vården inom Region Uppsala har du rätt till en fri 24-timmarsbiljett i UL-appen. Den gäller för dig och en följeslagare den dag ditt besök är bokat, inom UL:s trafikområde.

Lär dig cykla - gå en cykelkurs

Lär dig cykla - gå en cykelkurs

För dig som aldrig cyklat eller fortfarande känner dig osäker. Du lär dig att cykla från grunden och viktiga trafikregler. Att kunna cykla ger ökad frihet och nya möjligheter, t.ex. ett nytt jobb.

Kurs i matens klimatpåverkan

Kurs i matens klimatpåverkan

Medveten Konsumtion och Studiefrämjandet erbjuder en distanskurs i matens miljöpåverkan.

Upptäck naturen i Uppsala län

Upptäck naturen i Uppsala län

Det finns gott om smultronställen runt om i Uppsala län. Upplandsstiftelsen ger tips på bra utflyktsmål och har tillsammans med andra aktörer samlat arrangerade aktiviteter i ett utflyktsprogram som du hittar på deras hemsida.

Miljö- och klimatsmarta köp

Miljö- och klimatsmarta köp

Konsumentrådgivningen ger dig tips och råd kring hur du agerar miljö- och klimatmedvetet i din konsumtion. Konsumentverkets hemsidan “Hallå konsument” ger dig oberoende vägledning kring bland annat alternativ till att köpa nytt och hållbarhetsmärkningar. I din kommun finns konsumentrådgivare som kan hjälpa dig vidare.

Låna en cykelkärra eller lådcykel

Låna en cykelkärra eller lådcykel

Vill du sälja bilen men ändå fortsätta storhandla ibland? Bor du i Uppsala finns möjlighet att bli medlem i Uppsala cykelförening, där du kan låna/hyra en lådcykel eller cykelkärra. Bor du nån annanstans i länet kanske du kan gå ihop med grannarna för att tillsammans investera i en lådcykel att låna vid behov.

Åk klimatsmart till fritidsaktiviteten

Åk klimatsmart till fritidsaktiviteten

Ta dig till din fritidsaktivitet genom att gå, cykla, ta bussen eller samåka. På så sätt minskar klimatpåverkan och trafiksäkerheten blir bättre!

Är du med i en förening för barn och ungdomar mellan 10 och 16 år i Uppsala kommun? Då kan du tävla i Klimatkampen. Genom att gå, cykla, ta bussen eller samåka till fritidsaktiviteten samlar alla i laget tillsammans ihop poäng. Ju fler poäng desto större möjlighet att vinna fina priser till hela laget. Välkommen att vara med under våren 2020.

Upplev Uppsala

Upplev Uppsala

Uppsala stad med närområden har mycket att erbjuda inom både natur, kultur och nöjen. Turistinformationen Destination Uppsala har tagit fram massa olika guider som vägleder dig till en ny upplevelse av Uppsala!

Upplev Norduppland

Upplev Norduppland

Nu finns appen Upplev Norduppland som guidar dig till utflykter och upplevelser i Älvkarleby och Tierps kommuner.

Vintercykla

Vintercykla

Håll i din goda vana året om – cykla även på vintern! Med bra utrustning för både dig och cykeln kommer du fram säkert och varm även fast det är mörkt och kallt ute.

Du får vardagsmotion, en bra grundkondition, förbättrar hjärtats hälsa och minskar risken för sjukdomar. Dessutom upplever cykelpendlare ofta en större känsla av kontroll och tillförlitlighet än andra typer av pendlare när det gäller att komma fram i tid.

"Jag vill gärna få fler att cykla och att resa mer miljövänligt och Vintercyklisten är ett bra sätt att visa det på. Dessutom får jag gratis vinterdäck när jag är med!"

Samira, vintercyklist, Uppsala kommun