Vad är ett klimatavtryck?

Ditt klimatavtryck beräknas på det du konsumerar och hur det har producerats, hur ditt hem värms upp, hur du transporterar dig i din vardag och på din fritid. Ladda ner appen och klimatkalkylatorn Svalna för att få koll på hur stort ditt klimatavtryck är.

Varför behöver jag minska mina utsläpp?

Det genomsnittliga klimatutsläppet i Sverige ligger på elva ton växthusgaser per person och år. FN:s globala klimatmål innebär att vi behöver minska utsläppen till ett ton per person och år för att förhindra en temperaturökning på mer än två grader.

Ska vi nå målet behöver förstås alla vara med och bidra: politiker, näringsliv och privatpersoner. Vi kan göra stor skillnad i vår vardag genom att ändra våra livsstilar till mer hållbara, för miljö och klimat, hälsa och bankkonto.

Hur kan jag engagera mig?

Ladda ner appen
Med hjälp av klimatkalkylatorn Svalna kan du beräkna dina växthusgasutsläpp baserat på vad du konsumerar. När du har fått koll på dina utsläpp blir det lättare att se var du kan göra störst skillnad genom att ändra ditt konsumtionsmönster.

Klimatstegstävling
Sätt upp mål för dig själv eller skapa en grupp i appen med vänner, kollegor eller familj. Målet kan till exempel handla om att sänka sina utsläpp med tio procent under en viss period eller att se vilken skillnad du/din grupp gör i klimatavtrycket genom att cykla till jobbet under en månad istället för att ta bilen.

Bestäm ett slutdatum för när du eller ni ska ha nått ett delmål eller mål.

Starta utmaningen!
Det är nu det är dags att göra ord till handling, olja cykelkedjan och följa din klimatstegsresa i appen.

Ladda ner appen

Med hjälp av appen Svalna kan du sätta igång med att minska ditt klimatavtryck redan idag.

Så får du ett lättare klimatavtryck

Här hittar du tips på hur du kan minska dina utsläpp inom resor, boende, shopping och mat.

Varje steg i produktionen av prylar och kläder ger avtryck på miljö och klimat. Här kan du som konsument bidra stort.

Köpstopp? Utmana dig själv och testa att inte köpa kläder och prylar alls under en vecka, månad eller kanske till och med ett år? Minska på shoppingen genom att alltid ställa frågan: Behöver jag verkligen det här? Kanske går plagget, skon eller elvispen att laga istället för att du köper nytt? Ta hand om dina kläder och skor, tvätta plaggen mer sällan och putsa skorna. Om du ändå behöver varan, kolla andrahandsmarknaden först. Köp kläder av bra kvalitet som håller länge. Ska du gå på festligheter som kräver en tjusigare outfit, låna kompisens eller hyr en.

Matkonsumtionen står för en fjärdedel av våra klimatutsläpp. Med små förändringar i vardagen kan du göra stor skillnad.

Mindre kött förstås
Dra ner på köttkonsumtionen för hälsa och klimat. Du som äter kött kan göra stor skillnad i ditt klimatavtryck genom att börja ta bort ett par kötträtter i veckan och ersätta med något vegetariskt. Kött från idisslande djur som kor och lamm har den största klimatpåverkan. Om du ändå vill äta nötkött eller lamm någon gång, se till att köpa svenskt kött och helst från djur som betat på naturbetesmark. Och mer av baljväxter och grönsaker
Bönor, ärtor och linser ger dig bland annat järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Baljväxter ger också ett väldigt låga klimatutsläpp. Det finns också mängder av grönsaker att botanisera bland för den som vill gå över till en mer vegetabilisk kost. Vegetabilier är bra för hälsan och innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Gott och mättande är det också! Jordgubbar på sommaren och rotfrukter på vintern
En stor del av utsläppen på mat handlar om transport, särskilt importerad mat. Planera din inköpslista och matschema efter säsong och undvik helst livsmedel som transporterats långa sträckor. Planera och organisera mera
Du ska kunna tjäna 3 000 – 6 000 kronor på ett år genom att inte slänga så mycket mat enligt Livsmedelsverket. Ät upp rester, frys in mat som du inte hinner äta och förvara maten på rätt sätt. Köpstopp
En rolig utmaning är att bestämma sig för att laga mat på det man har hemma under en vecka och på så sätt rensa skafferi, frys och grönsaksfack i kylskåpet och bidra med mindre matsvinn. Lukta och smaka på maten
Lita på dina sinnen, maten är sällan dålig för att bäst före-datum har passerat. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
Fem grader i kylen och -18 grader i frysen ska du ha för för att maten ska hålla länge och för en effektiv energianvändning.  

Genom att lära sig mer om energieffektivisering kan du minska klimatutsläppet i hemmet.

Fjärrvärme som produceras av fossila bränslen och ytan vi bor på påverkar våra klimatutsläpp. Och även om du inte är beredd att flytta just nu finns det en hel del enkla knep du kan ta till för att minska på klimatavtrycket i ditt boende. Sänk inomhustemperaturen, en grad minskar energianvändningen med fem procent. Dra ur alla laddare ur eluttaget när de inte används. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi. Tvätta kläder i lägre temperaturer. Det kan nästan halvera energianvändningen. En full diskmaskin drar mindre energi än om du diskar för hand. Byt ut ditt duschmunstycke till ett snålspolande och utmana dig själv med att slå rekord i snabbdusch. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nytt. Här kan du lära dig hur du läser etiketten rätt. Hör av dig till Energi- och klimatrådgivarna och få gratis rådgivning av en energirådgivare på kommunen. 

Ta bort en flygresa, testa en tågluff och börja cykla. Med enkla steg kan du resa mer klimatsmart.

Gå eller cykla till affären när du ska handla och lämna bilen hemma. Det tjänar både hälsa, plånbok och miljö på. Ska du resa inrikes, ta tåg eller buss i första hand. Om du behöver ta bilen, hitta passagerare som vill samåka. Välj en elbil eller laddhybrid om du behöver köpa bil. Ta reda på vad som finns att upptäcka i din närmiljö och våga ta en hemester. Sverige har mycket att erbjuda så svemesteralternativet blir också fint. Se till att dokumentera resan med härliga bilder på sociala medier så inspirerar du dessutom fler. Minska på flygresorna inrikes och de korta weekendresorna utrikes. Kanske kan du välja en närliggande stad som det går att ta sig till med tåg för en weekendresa? Om du flyger, välj direktflyg och se om du kan vara borta lite länge.

Varje steg i produktionen av prylar och kläder ger avtryck på miljö och klimat. Här kan du som konsument bidra stort.

 • Köpstopp? Utmana dig själv och testa att inte köpa kläder och prylar alls under en vecka, månad eller kanske till och med ett år?
 • Minska på shoppingen genom att alltid ställa frågan: Behöver jag verkligen det här?
 • Kanske går plagget, skon eller elvispen att laga istället för att du köper nytt?
 • Ta hand om dina kläder och skor, tvätta plaggen mer sällan och putsa skorna.
 • Om du ändå behöver varan, kolla andrahandsmarknaden först.
 • Köp kläder av bra kvalitet som håller länge.
 • Ska du gå på festligheter som kräver en tjusigare outfit, låna kompisens eller hyr en.

Matkonsumtionen står för en fjärdedel av våra klimatutsläpp. Med små förändringar i vardagen kan du göra stor skillnad.

 • Mindre kött förstås
  Dra ner på köttkonsumtionen för hälsa och klimat. Du som äter kött kan göra stor skillnad i ditt klimatavtryck genom att börja ta bort ett par kötträtter i veckan och ersätta med något vegetariskt. Kött från idisslande djur som kor och lamm har den största klimatpåverkan. Om du ändå vill äta nötkött eller lamm någon gång, se till att köpa svenskt kött och helst från djur som betat på naturbetesmark.
 • Och mer av baljväxter och grönsaker
  Bönor, ärtor och linser ger dig bland annat järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Baljväxter ger också ett väldigt låga klimatutsläpp. Det finns också mängder av grönsaker att botanisera bland för den som vill gå över till en mer vegetabilisk kost. Vegetabilier är bra för hälsan och innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Gott och mättande är det också!
 • Jordgubbar på sommaren och rotfrukter på vintern
  En stor del av utsläppen på mat handlar om transport, särskilt importerad mat. Planera din inköpslista och matschema efter säsong och undvik helst livsmedel som transporterats långa sträckor.
 • Planera och organisera mera
  Du ska kunna tjäna 3 000 – 6 000 kronor på ett år genom att inte slänga så mycket mat enligt Livsmedelsverket. Ät upp rester, frys in mat som du inte hinner äta och förvara maten på rätt sätt.
 • Köpstopp
  En rolig utmaning är att bestämma sig för att laga mat på det man har hemma under en vecka och på så sätt rensa skafferi, frys och grönsaksfack i kylskåpet och bidra med mindre matsvinn.
 • Lukta och smaka på maten
  Lita på dina sinnen, maten är sällan dålig för att bäst före-datum har passerat.
 • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
  Fem grader i kylen och -18 grader i frysen ska du ha för för att maten ska hålla länge och för en effektiv energianvändning.

 

Genom att lära sig mer om energieffektivisering kan du minska klimatutsläppet i hemmet.

Fjärrvärme som produceras av fossila bränslen och ytan vi bor på påverkar våra klimatutsläpp. Och även om du inte är beredd att flytta just nu finns det en hel del enkla knep du kan ta till för att minska på klimatavtrycket i ditt boende.

Ta bort en flygresa, testa en tågluff och börja cykla. Med enkla steg kan du resa mer klimatsmart.

 • Gå eller cykla till affären när du ska handla och lämna bilen hemma. Det tjänar både hälsa, plånbok och miljö på.
 • Ska du resa inrikes, ta tåg eller buss i första hand.
 • Om du behöver ta bilen, hitta passagerare som vill samåka.
 • Välj en elbil eller laddhybrid om du behöver köpa bil.
 • Ta reda på vad som finns att upptäcka i din närmiljö och våga ta en hemester. Sverige har mycket att erbjuda så svemesteralternativet blir också fint. Se till att dokumentera resan med härliga bilder på sociala medier så inspirerar du dessutom fler.
 • Minska på flygresorna inrikes och de korta weekendresorna utrikes. Kanske kan du välja en närliggande stad som det går att ta sig till med tåg för en weekendresa?
 • Om du flyger, välj direktflyg och se om du kan vara borta lite länge.

quote image
""25 procent av hushållens klimatutsläpp kommer från matkonsumtion.""

Livsmedelsverket